Houd je er ook van om je eigen sieraden te maken?
Sieraden maken is een populaire hobby – en één van mijn favorieten. Zowel omdat het geschikt is voor alle leeftijden, maar vooral omdat er zoveel manieren zijn om zelf sieraden te maken. Je kunt sieraden maken op sieradenkoord met parels, stempelen op metaal en nog veel meer.
En dan is er nog het knopen van je sieraden, zodat ze precies worden zoals jij het wilt.
Lees dit blogbericht voor meer informatie over maken van sieraden met kralen.
In dit blogbericht kun je lezen over de belangrijkste gereedschappen en materialen die je nodig hebt om je eigen armbanden te knopen. En ik laat je 3 basis knooptechnieken zien, die handig zijn om te kennen:
- zo knoop je armbanden met kralen
- zo maak je een schuifknoop
- zo knoop je een sierknoop
Onderaan laten we je zien hoe je een prachtige kumihimo armband kunt maken.
Ben je nu al nieuwsgierig welke sieraden je zelf kunt knopen? Neem dan even een kijkje op onze website in de sieraden database!
De belangrijkste materialen
Voordat je begint met het knopen van je armband, heb je een goed koord nodig dat geschikt is om mee te knopen. Gebruik bijvoorbeeld leerkoord of kies een koord van polyester of nylon. Dit zijn materialen waarmee het gemakkelijk knopen is.
Je kunt ook knopen met katoenkoord. Maar dan raad ik wel aan om een katoenkoord te gebruiken met een waslaagje. Dat vermindert de kans op het uit elkaar vallen van het koord en het is gemakkelijker om kralen op dit koord te rijgen.
Dan is er nog een heel speciaal gereedschap dat het proces van knopen een stuk gemakkelijker voor je maakt: een klembord. Met een klembord kun je je macramé werk vastzetten en gemakkelijk de verschillende draden uit elkaar houden.
Zo gebruik je een klembord voor macramé:
Het hier getoonde klembord heeft een metalen klem met een platte onderkant die heel goed sluit op het bord. Zo voorkom je dat je werk wegglijdt terwijl je aan het knopen bent.
Klemborden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen zoals je hier kunt zien. Ik raad A4 aan, maar A5 kan ook. Gebruik A3, wanneer je aan de slag gaat met grote projecten.
Zo verwerk je kralen in een macramé armband
Deze macramé armband met kralen, is geknoopt met een simpele knooptechniek die je hier kunt leren.
Deze armband is geknoopt met semi-glanzend nylon koord (2 mm) en houten kralen.
En hier heb je het klembord voor nodig. Uiteraard is het ook mogelijk om je werk met een plakbandje op tafel vast te maken. Maar let op dat het plakband de tafel niet beschadigt! Een klembord is ook handig wanneer je je werk even weg moet leggen omdat de tafel ergens anders voor nodig is. Ik heb lang gedacht dat ik zo’n klembord niet nodig had, maar geloof mij, het is gewoon heel handig en werkt echt heel fijn.
Begin door een koord vast te zetten onder de klem. Je knoopt rond dat koord. Neem nu een ander koord en plaats dat onder het koord dat vastzit in de klem. Zorg dat de koorden aan weerszijden even lang zijn. De kralen de je wilt gebruiken rijg je op het middelste koord. Zet het koord aan de onderkant vast met een kleine klem, zodat de kralen niet van het koord afglijden.
Om de armband te sluiten, wordt vaak een schuifknoop gebruikt, hiermee kun je de armband ook groter en kleiner maken.
In de video hieronder leggen we precies uit hoe het knopen van een armband rond kralen in zijn werk gaat. Ook laten we zien hoe je een schuifknoop maakt.
En hier is nog een video voor een macramé armband met een hanger in het midden, dat superleuk is om te maken. Ook in deze video laten we zien hoe je de schuifknoop maakt.
Leer een schuifknoop maken voor een halsketting
Deze schuifknoop is misschien wel de meest gebruikte sluitingsmethode voor kettingen van leerkoord en andere koorden.
De schuifknoop is een verstelbare sluiting waar je geen slot en gereedschap voor nodig hebt. Je kunt hem maken met meerdere knopen of als enkele knoop. Je kunt de techniek hier leren.
Wanneer je een knoop maakt voor je schuifknoop is het een goed idee om het uiteinde aan de knoop vast te lijmen met een secondelijm, zodat die niet los getrokken kan worden. Maar het is wel van belang om er voor te zorgen dat je de knoop niet vastlijmt aan het koord waar de knoop over heen moet schuiven.
Andere handige sluitingen
Je kunt ook andere sluitingen gebruiken waar je niet voor hoeft te knopen. Bijvoorbeeld door de armband te sluiten met een magneet sluiting, een karabijnsluiting of met een klemsluiting.
Met een magneetsluiting lijm je de uiteinden vast in de twee kanten van de magneetsluiting. Lijm de koorden vast met een vloeibare lijm die geschikt is voor sieraden maken. Wanneer de lijm is gedroogd en de koorden vastzitten in de sluiting, kun je je sieraad dragen.
Belangrijk: Doe het lijm in de sluiting en duw dan het koord erin. Wanneer je de lijm op het koord doet, heb je kans dat je de lijm naar beneden duwt langs het koord en het dus niet in de sluiting komt.
Hier kun je een magneetsluiting vinden.
Je kunt ook een veterklem gebruikten die je met een platbektang om het koord knijpt of eindkap met oogje gebruiken dat je vastlijmt aan het koord. Hieraan kun je met een jump ring dan weer een karabijnsluiting vastmaken.
Klik hier voor klemsluitingen.
Tip: Je kunt ook eindkappen gebruiken zonder ogen voor een elegante afwerking van je sieraad. Bekijk een voorbeeld hier:
En tot slot kun je ook je armband afsluiten met een knoop. Hiervoor begin je je macramé werk met een lus. Aan de andere kant bevestig je een knoop. Het is van belang dat knoop en lus op elkaar zijn afgestemd, zodat de knoop past en niet gemakkelijk los schiet. Klik hier voor een voorbeeld.
De juiste lijm
Wanneer je de ideale sieradenlijm zoekt, is het van belang om ook na te denken of je sieraden maakt met of zonder kinderen.
Loctite is een goede secondelijm die ook bestand is tegen water en een goede hechting geeft. Deze lijm is verkrijgbaar in een gebruiksvriendelijk flesje met handige punt en met een penseel. Maar wees voorzichtig met Loctite, dat niet met de huid in aanraking mag komen (in natte vorm) en heel snel en sterk lijmt, en vandaar niet gebruikt moet worden door kinderen.
Wanneer Loctite geen optie is, kun je Clear Multi Glue Gel gebruiken. Dit is ook een goede sieradenlijm, maar die droogt lang niet zo snel als Loctite. Wanneer je een sluiting lijmt met Clear Multi Glue Gel is het belangrijk om die minstens een aantal uren te laten drogen en er niet aan te gaan trekken om te kijken of die al vastzit.
Sierknoop
Deze mooie sierknoop is ook fantastisch om te maken, vooral in kettingen van leerkoord en deze knoop is best gemakkelijk om te maken.
Je maakt deze knoop rond je vingers. Deze techniek kun je hier zien.
Zo doe je het:
Tip:
Je kunt deze sierknoop direct maken op het snoer dat je wilt gebruiken als ketting of armband. Maar je kunt ze ook als kraal gebruiken en op een ander snoer rijgen, of op een haarspeld lijmen met vloeibare lijm.
Armband geknoopt op een kumihimo-schijf
De laatste knooptechniek – die je echt moet proberen- is de kumihimo-techniek.
Je kunt bijvoorbeeld een armband maken zoals deze met kumihimo.
Voor kumihimo heb je een speciale kumihimo schijf nodig. Deze is gemaakt van foam en ligt gemakkelijk in de hand. Je hebt ook een patroonschijf nodig om te volgen. Er zijn verschillende patroonschijven en ze zijn gemakkelijk te verwisselen.
Kumihimo is een leuke techniek met verschillende moeilijkheidsgraden. Maar zelfs een eenvoudige kumihimo armband ziet er prachtig uit. Je kunt afsluiten op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een magneetsluiting of een eindkap waar je een karabijnsluiting aan vast maakt.
Vind je kumihimo-schijf hier, en klik hier om de techniek te leren. Of bekijk de video hieronder.
Begin met het maken van macramé sieraden
Nu heb je vast wel zin gekregen om deze leuke manier van sieraden maken ook te gaan toepassen.
Zelf sieraden maken is een populaire activiteit omdat je precies kunt maken wat je zelf wilt, het is geschikt voor alle leeftijden en de mogelijkheden zijn eindeloos.
In dit blog heb je kunnen lezen over de belangrijkste materialen en technieken voor het maken van geknoopte en macramé sieraden. Je hebt die basis technieken kunnen zien en een bonus techniek!
- Zo knoop je rond kralen
- Leer een schuifknoop maken (en andere goede sluitingen)
- Zo knoop je een sierknoop
- Bonus techniek: Leer kumihimo vlechten.
Ontdek nog veel meer mogelijkheden in onze DIY sieraden inspiratie database. Hier kun je inspiratie vinden met uitgewerkte werkbeschrijvingen zodat je er direct mee aan de slag kan. En leer ook sieraden maken met kralen hier.
Reageren? Graag. We horen graag je beste knooptechnieken, tips en trucs. Als je vragen hebt, kun je die hieronder ook stellen.