Breien is een populaire handenarbeid, waar de meeste mensen aan mee kunnen doen. Kun je nog niet breien dan kun je het hier leren.
Breien is van alle generaties en is voor velen een manier om te ontspannen in het dagelijks leven. De mogelijkheden voor creatieve expressie zijn eindeloos, want als je breit, kun je een zee van verschillende dingen maken met prachtige garens, leuke breitechnieken en uitdagende breipatronen – op je eigen niveau.
Heb je zin om te leren breien? Laten we het samen leren.
Ik ben namelijk net zo nieuw op dit gebied als jij waarschijnlijk bent, maar ik heb de hulp in geroepen van enkele collega’s die wel kunnen breien. Zij hebben mij geholpen met goede raad, video’s en uitleg, die ik graag hier met je deel.
Wanneer je verder leest
- kun je beginnen met het lezen van breipatronen en welke materialen je nodig hebt
- kun je video’s bekijken om verschillende soorten steken te leren breien
- krijg je 3 brei-ideeën voor beginners met gratis patronen
Je kunt ook hier kijken voor nog meer breitechnieken, maar die zijn niet allemaa voor beginners. Er zijn technieken als patentsteek, Fair Isle breien en gobelin breien, en je kunt leren breien met kralen.
Zo begin je met breien
Als beginner kan het lastig zijn om je weg te vinden in de wereld van het breien met garen, breinaalden en andere benodigdheden.
Breigarens zijn verkrijgbaar in bollen en strengen van verschillende materialen, zoals wol, acryl, katoen en combinaties daarvan. In het dagelijks leven noemen we vaak alles waar we mee breien wol, ook als we eigenlijk acrylgaren of katoengaren bedoelen.
Maar het enigste dat je eigenlijk nodig hebt om te leren breien is een paar breipennen en een beetje garen. En vervolgens brei je één steek en nog een steek enzovoort.
Hieronder geef ik een toelichting op de verschillende materialen die je nodig hebt, wanneer je begint met breien.
Breinaalden
Breipennen zijn er in vele soorten en maten en voor verschillende doeleinden.
De dikte van de breinaalden die je nodig hebt, hangt af van het garen dat je gebruikt. Op de wikkel van het garen staat altijd aangegeven welke maat breinaalden en welke maat haaknaald je het beste kunt gebruiken. Maar het is mogelijk dat een specifiek breipatroon vraagt om een andere maat breinaald bij een bepaald garen om dat specifieke patroon te kunnen breien. Maar in de meeste gevallen kun je het beste gebruiken wat op de wikkel van het garen wordt aanbevolen.
Standaard breinaalden:Breinaalden met een kleine knop aan het uiteinde, zijn waarschijnlijk de meest gebruikte breinaalden. Deze worden gebruikt om een lap breiwerk te maken zoals voor een das of voor- en achterkanten van truien enz. Het is een goed idee om met deze pennen te beginnen, want door de kleine knop vallen je steken er niet zo gemakkelijk aan de achterkant van je naald af. Het is al lastig genoeg om de steken op de voorkant op de pen te houden. Wanneer je begint met breien kun je het verlies aan de voorkant voorkomen, door je vingers als stop te gebruiken.
Rondbreipen: Dit zijn twee breipennen die zijn verbonden door een snoer van plastic. De rondbreipen wordt vooral gebruikt om iets te breien dat rond moet zijn. Bijvoorbeeld een muts of een hals van een trui. Maar je kunt ook rechte lappen breien op een rondbreipen, vooral wanneer je het risico niet wilt lopen dat steken van je breipennen afvallen, of voor hele grote projecten met veel steken die niet passen op gewone breipennen. Het is goed om te weten dat rondbreipennen ook in verschillende diktes verkrijgbaar zijn en dat er ook verschil is in de lengte van het plastic snoer.
Sokken breipennen: Zoals de naam al aangeeft, worden deze korte breipennen vooral gebruikt voor het breien van sokken waarvoor meestal 4 pennen gebruikt worden. Je kunt deze pennen ook gebruiken voor bijvoorbeeld het rond breien van mouwen. Het is van belang goed op te letten dat alle steken goed op de pennen blijven zitten en er niet aan alle kanten van afglijden.
Bekijk hier een ruim aanbod van breipennen, probeer ze uit en kijk welke bij je passen, maar lees vooral de aanwijzingen op de wikkel van het door jou gekozen garen.
Tip voor het kiezen van je breipennen: Kies een gladde breipen zodat je steken gemakkelijk over de pennen kunnen glijden. Gladde pennen zijn vaak van metaal of van glad bamboe.
Garen
Welk garen je moet kiezen is moeilijk te beantwoorden. Het aanbod van garens en kleuren is gigantisch en afhankelijk van je project speelt ook de kwaliteit een grote rol en je persoonlijke voorkeuren, want als je heel lang aan een breiproject gewerkt hebt, wil je toch graag dat die jaren meegaat!
Garen van katoen: Deze soort breigaren is een goed beginpunt als je begint met breien. Katoengaren is zacht, duurzaam en gemakkelijk om mee te breien. Je kunt katoengaren gebruiken voor allerlei soorten breiprojecten en katoengaren wordt veel gebruikt voor luchtige, zomerse kleding en dekens. Het is wel zo dat er minder rek zit in katoengaren dan in acrylgaren en garen van echte wol. Breiwerk van katoengaren kan meestal gewassen worden op 40°C.
Garen van wol: Je kunt ook beginnen met wol. Wol is verkrijgbaar in heel veel kleuren.
- Babygaren van 100% australisch merinowol is een dun garen (naald nr. 2,5-3) dat superzacht is en daarom heel geschikt voor babykleding. Ons babygaren is bovendien superwash, wat betekent dat je het kunt wassen op het wolwasprogramma in de wasmachine.
- Melbourne wolgaren van 100% wol is een dikker garen (naald nr. 4) dat heel geschikt is voor het breien van warme kledingstukken en ook om te vervilten in de wasmachine.
- Sydney garen is een stevig garen (naald nr. 8) van 100% wol, voor een heerlijk warm resultaat. Dit stevige garen heeft grovere draden voor een stoer effect en je kunt deze wol ook goed gebruiken om te vilten. Bij alle garens vind je op de wikkel, naast de aanwijzingen voor de diktes van de pennen, ook meestal een was advies.
Sokkengaren: Sokkengaren is zoals de naam al aangeeft heel geschikt voor het breien van sokken. Dit is garen met een elasticiteit en duurzaamheid die nodig is voor sokken voor dagelijks gebruik en kan gewassen worden op 30°C.
Acrylgaren: Acrylgaren is vaak goedkoper dan echte wol en wordt vaak gebruikt voor het maken van pom-poms en andere kleine hobbyprojecten waarvoor je garen nodig hebt. Maar het kan ook gebruikt worden voor breien. Acrylgaren is verkrijgbaar in mooie, heldere kleuren en kan gewassen worden op 40°C.
Wanneer je de basis van het breien on der de knie hebt, kun je ook andere garens gaan gebruiken zoals textielgarens, of het fantastische XL garen, dat je kunt krijgen in manga-versie van acryl of de nog dikkere variant van acryl met wol.
Overige benodigdheden
Je hebt vaak een garennaald nodig als je klaar bent met breien om de loshangende draden af te werken of om je breiwerk in elkaar te zetten. Deze naald van plastic met groot oog is heel praktisch omdat het je breikwerk niet beschadigt en de meeste wol gemakkelijk door het oog past.
Bekijk hier alle garennaalden.
Steken markeerders gebruik je wanneer je patronen breit e.d. zodat je weet wanneer je van kleur of steek moet veranderen of moet meerderen of minderen.
Steken markeerders kun je hier vinden.
Deze mooi breischaal van hout zorgt ervoor dt je bol niet over de hele vloer rolt, terwijl je aan het breien bent. Deze is zowel praktisch als mooi om daar te laten staan waar je vaak creatief bezig bent met garen.
Leer breien met handige video’s
Heb je breipennen en een bol garen gevonden?
Dan gaan we nu aan de slag met de basistechnieken van het breien.
Je kunt steken opzetten en recht breien op verschillende manieren. Hier laat ik manieren zien die voor een beginner zoals ik, gemakkelijk te leren zijn. Ken je iemand die goed kan breien, dan kan het handig zijn om die persoon te vragen om je te helpen met de basis.
Waar het om gaat is dat er verschillende manieren zijn en het is vooral een kwestie van smaak, maar meer nog van gewoonte. Breien is een kwestie van oefenen en het in de vingers krijgen.
Zo zet je breisteken op
Het eerste wat je moet leren is het opzetten van steken. De hoeveelheid steken die je op moet zetten, hangt af van hoe breed je breiwerk moet worden.
Als dit je allereerste breiwerk is, dan raad ik aan om 10-15 steken op te zetten. Dan duurt het geen eeuwigheid voordat je aan het eind van een pen komt. Het uiteindelijke breiwerk kan een leuke das voor een knuffel of pop worden.
Zet je eerste steken niet te strak op, want dan kan het heel lastig zijn om je breipen in een steek te wurmen. Om deze reden wordt vaak opgezet op twee pennen zoals je hier kunt zien.
Tip: Bij het opzetten van het draad maak je een lus en het losse stuk garen (dat dus niet aan de bol vastzit) moet lang genoeg zijn om de benodigde steken te kunnen opzetten.
Zo brei je recht
Recht breien is de meest gewone breisteek en dit is de steek waar iedere beginner mee begint. Ook omdat je de rechte steek nodig hebt voor veel andere steken.
Bekijk de video aandachtig en ook hoe je de naalden vast moet houden, moet insteken en omslaan e.d. Het duurt even om dit in de vingers te krijgen. Doe het rustig aan en probeer niet gelijk snel te willen breien.
Voor het rechtbreien op een in Nederland gebruikelijke manier, kan ik je de video van handwerkles.nl aanraden die je hier kunt zien.
Recht breien is echt de basis en het loont de moeite om deze steek goed onder de knie te krijgen en dan ben je klaar om de averechtse steek te leren breien.
Zo brei je averecht
Averecht breien is net als recht breien een basis breisteek die veel gebruikt wordt.
Bij recht breien steek je de breipen van de voorkant in. Bij averecht steek je in vanaf de achterkant. Het is iets lastiger, maar geef niet op.
Wil je een manier zien van averecht breien die in Nederland veel gebruikt wordt, kijk dan hier bij handwerkles.nl.
Wanneer je de rechte en averechte steek meester bent, kun je heel veel andere breisteken ook maken waarbij deze twee steken in verschillende combinaties worden gebruikt.
je breiwerk afhechten
Wanneer je breiwerk de gewenste lengte heeft bereikt, is het tijd om af te hechten (af te kanten).
Je breidt twee steken en dan haal je de achterste steek over de voorste heen. Brei de volgende steek en haal de achterse lus over de voorste heen. En zo ga je door tot je alle steken hebt afgekant. Als alle steken zijn afgekant knip je de draad door en haal je het uiteinde door de laatste lus.
Breien: Steken minderen
Wanneer je bijvoorbeeld steken hebt opgezet om een trui te breien, is het op een bepaald moment nodig om te gaan minderen, bijvoorbeeld voor de mouwen.
In de video hierboven laten we zien hoe dit werkt.
Breien – meerderen
Net zoals het nodig kan zijn om je breiwerk op bepaalde punten smaller te maken door te minderen, kan het nodig zijn om je breiwerk breder te maken door te meerderen. in de video hierboven zie je hoe je dat kunt doen.
Hoe tricotsteek te breien
Wanneer je de rechte en averechte steek meester bent, kun je de tricotsteek breien. In essentie is dit één ben recht en één pen averecht. Je breidt averecht aan de geribbelde kant en recht aan de kant met het v-patroon.
Dit is een breitechniek die veel gebruikt wordt voor het breien van truien.
Zo maak je de boordsteek
De boordsteek heet zo omdat deze breitechniek voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van boorden.
dit ziet er gecompliceerder uit dan het is. In werkelijkheid bestaat de boordsteek uit een afwisseling van rechte en averechte steken. Heb je een even aantal steken, en begin je met recht, dan is de laatste steek averecht. Op de volgende pen begin je weer met 1 recht. Als je even niet meer weet of je nu een rechte of een averechte steek moet breien, kijk dan naar je breiwerk. In een ribbel brei je averecht en in een v-tje brei je recht.
Zo brei je de gerstekorrel
Als je de boordsteek kunt breien, kun je ook de gerstekorrel breien.
De techniek is in principe dezelfde. Je breidt 1 naald door 1 recht en 1 averecht te herhalen. Heb je een even aantal steken, dan eindig je met een averechte steek. Op de volgende pen begin je dan met een averechte steek, en dan 1 recht. Je eindigt met een rechte steek. Op de derde pen, begin je dan met een rechte steek. Dus onthoudt, dan wanneer je een even aantal steken hebt opgezet, je voor de gerstekorrel je naald altijd begint met dezelfde steek als de laatste steek van de vorige pen.
Het is daarom, als het kan, makkelijker om de gerstekorrel te breien met een oneven aantal steken. Je kunt dan namelijk het hele breiwerk door 1 recht, 1 averecht blijven herhalen. Dat is veel gemakkelijk.
Breien met gratis breipatronen voor beginners
Als je pas bent begonnen met breien is het een goed idee om eenvoudig te beginnen. Hieronder zijn drie ideeën die voor beginners goed te doen zijn.
Idee voor beginners nummer 1: pannenlap van textielgaren
Dit was het eerste idee waar ik zelf mee begonnen ben, afgezien van de proeflapjes die ik gebreid heb.
Deze pannenlap is een heerlijk gemakkelijk project. Je breidt alleen rechte steken. Door de dikte van het textielgaren is dit een project wat je snel kunt afronden en dat geeft een supergoed gevoel! Maak een lus van leerpapier (faux leather) aan je pannenlap en je hebt een sieraad voor in de keuken.
Idee voor beginners nummer 2: Gebreide paaseieren
Het is populair om decoraties voor feesten te breien.
Deze paaseieren zijn gebreid van Melbourne wol op gewone breipennen. Je breidt een vierkant lapje in ribbelsteken (daus alles recht) en je naait dit rond een plastic ei. Daarna was je het in de wasmachine op 60°C, waardoor de wol krimpt en iets gaat vervilten. Hierdoor komt het gebreide jasje lekker strak rond het ei te zitten.
Idee voor beginners nummer 3: Gebreid babydekentje
Breien voor baby’s is altijd populair. Dit babydekentje is gebreid van babygaren op een rondbreinaald.
Het patroon kun je hier vinden als pdf, en het lijkt erg ingewikkeld, maar als je het regel voor regel volgt, dan zul je zien dat het reuze meevalt.
Tip: Voor dit breipatroon heb je verschillende bollen wol nodig, maar hoe hecht je een nieuwe bol aan, vraagt je je misschien af? Zorg ervoor dat je stopt met breien met de eerste bol wanneer je nog 7-10 cm garen overhebt. Hier begin je met een nieuwe bol en vervolgens zet je de losse uiteinden aan de achterkant vast.
Daarom is breien leuk
Breien is een populair ambacht dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. En nu kun jij het ook leren en je creativiteit uitleven met heerlijk garen, leuke breitechnieken en allerhande breipatronen om precies dat te maken dat je zelf wilt.
Onthoud dat als je wilt leren breien dat oefenen en doorzetten het belangrijkste zijn en je kunt altijd naar deze blogpost terugkeren wanneer je vergeten bent hoe je ook al weer moet opzetten, of afhechten of wanneer je de gerstekorrel wilt gaan breien.
Hier kun je namelijk altijd:
- goed beginnen met breien met een handleiding voor de genodigde materialen
- video’s bekijken over verschillende breitechnieken
- 3 ideeën vinden met breipatronen voor beginners.
Ben je klaar voor nog meer breitechnieken, klik dan hier. Hier vind je breitechnieken op beginnersniveau als patentsteek, fair isle breien en gobein breien, en het leren breien met kralen.
Veel plezier met breien!
1 Reageren
Hoi,
Ik had even een vraagje. Ik probeer nu te breien met een breiloom of breiraam, maar kan je hiermee ‘normale’ breipatronen gebruiken?
En hoeveel pinnen zijn dan een ‘normale’ steek?