Ben je op zoek naar een spannende, creatieve en kleurrijke vorm van textieldecoratie die je thuis kunt uitvoeren? Dan heb ik maar één woord voor je: BATIK.
Textielversiering – vooral batik (ook wel tie-dye genoemd) – is een populaire bezigheid bij kinderen en volwassenen. Het geeft jou en je hele gezin de kans om je oude kleren nieuw leven in te blazen en op een gemakkelijke manier boodschappentassen, kussenhoezen en vele andere stoffen te personaliseren.
Naast het geven van enorm goede resultaten, zijn er ook andere voordelen voor jou om te beginnen met batikken.
Het is spannend om te ontdekken hoe verschillende plooien en wendingen in de stof, uitwerken in het eindresultaat. Hier kunt je zelf experimenteren en ervaren welke vouwen welke patronen geven. Ten tweede kun je de kleuren geheel afstemmen op waar je het textiel voor wilt gebruiken of op je favoriete kleuren voor bij je outfits of je interieur. Last but not least kun je je verheugen op het onderdompelen van het textiel in het verfbad en het zien van de magie!
Wil je de batik (tie-dye) trend volgen, dan kan dat hier. In dit blogbericht:
- leer de basistechnieken en krijg goede tips voor je creatieve werk
- doe inspiratie op in onze batikvideo’s
- kijk uit naar een verrassing onderaan de post
Pssst … ik kan niet wachten, dus ik ga je nu al vertellen dat je enthousiast zult zijn over de verrassing. Onderaan dit bericht geef ik je een wondermiddel dat je MOET weten als je van textieldecoratie houdt. Zorg er dus voor dat je het niet mist!
Maar eerst voor waarvoor je hier echt bent – laten we een duik nemen in de prachtige batiktraditie. En laten we beginnen met een kleine sfeervideo waarin je een kijkje kunt nemen in de technieken.
Als je begint met batikken heb je dit nodig:
- batikverf – bekijk 10 verschillende kleuren hier
- fixeermiddel
- fijn keukenzout
En je hebt natuurlijk een stuk textiel nodig om te verven. Het is het gemakkelijkst om mooie resultaten te behalen met wit textiel, omdat de verf hierop goed uitkomt. En gebruik het liefst 100% katoen!
Maar je kunt ook textiel gebruiken dat al gekleurd is. Het resultaat zal afhankelijk zijn van de kleur van het gebruikte textiel. De ideeën die je in deze blogpost kunt zien, zijn gemaakt op wit textiel en daarom worden de markeringen als wit gezien. Als je bijvoorbeeld batikt op een geel T-shirt, worden de markeringen geel.
Houd er ook rekening mee dat de vloeibare batikkleuren anders uitpakken als ze niet op wit textiel worden gebruikt. Dit is interessant en leuk om mee te experimenteren.
Begin met batikken op een wit T-shirt
Batik met elastiek is waarschijnlijk de meest bekende batiktechniek, en als je als kind batik hebt gemaakt, heb je deze techniek waarschijnlijk al eerder geprobeerd. Dat is tenminste degene die ik me herinner uit mijn jeugd.
De kleur kan niet doordringen waar de elastieken zich bevinden, en op deze manier creëer je de unieke patronen.
Dit betekent dat je je eigen ontwerp kunt maken, voor je T-shirts en draagtassen met batikverf, of misschien een persoonlijk tintje wilt geven aan je beddengoed.
Je hebt een bak nodig met water, fijn keukenzout, fikxeermiddel en uiteraard de gekozen batik kleuren, om mee te verven.
Bekijk hier metingen, mengverhoudingen en grondige stapsgewijze instructies: “Batik met elastiekjes”.
Tip 1:
Mijn eerste goede raad is om je werkplek af te dekken met plastic en plastic handschoenen te dragen! De verf is niet gemakkelijk te verwijderen.
verschillende vouwtechnieken met elastiek:
Deze vouwtechniek kun je ook gebruiken bij het werken met touw, klemmen en dergelijke. Om je favoriete techniek te vinden, is een zaak van experimenteren en de verschillende resultaten ontdekken.
Leer batikken met klemmen
Er zijn verschillende spannende batik technieken die het waard zijn om te proberen. Bijvoorbeeld de hierboven toegepaste vouwtechniek waar bij de vouwen bij elkaar worden gehouden met grote klemmen.
De techniek wordt ook wel de shibori-techniek genoemd, en hier wordt alleen de omtrek van de vouw blootgesteld aan kleur.
Denk er daarom aan om een stuk karton van hetzelfde formaat als de gevouwen stof op de buitenste lagen van de stof te leggen. Zo zorg je ervoor dat de kleur daar niet doordringt.
Bekijk hier hoe met deze techniek kunt slagen: “Batik met klemmen en de shibori techniek”.
Probeer deze vouwtechniek bijvoorbeeld voor kussenhoezen die je bank kunnen sieren en extra uitnodigend maken. Kies de kleuren die bij je woonkamer passen en ga aan de slag.
Experimenteer door verschillende vouwen uit te proberen, zowel verticaal, horizontaal, diagonaal, groot, klein – en kijk ernaar uit om te zien wat eruit komt.
Tip 2:
Of je nu nieuwe of oude stoffen wilt verven, het is een heel goed idee om je stof eerst in de wasmachine te wassen voordat je begint. Hierdoor was je fabrieks-verstevigingsmiddelen eruit – en kan de kleur gemakkelijker in de stof doordringen.
Batik met touwtjes op theedoeken
Je kunt ook batikken met touw in plaats van elastiek. Het principe is het zelfde, alleen bind je nu touw rond de plukjes stof. Gebruik bijvoorbeeld dik touw zoals deze.
Vouwen en wendingen kunnen worden gemaakt op de accordeon manier, de bullseye-techniek, twisted bullseye en wat je nog meer bedenkt, afhankelijk van welke patronen je wilt. Zorg ervoor dat je het koord redelijk strak om de stof knoopt, omdat de kleur kan doordringen als het koord te los zit.
Bekijk hier voor de volledige handleiding: “Batikken met touw”.
Met deze techniek kun je snel je eigen theedoeken ontwerpen, en het is een vrij gemakkelijke manier om de keuken een frisse, nieuwe uitstraling te geven.
Tip 3:
Zodra de je de stof uit het verfbad haalt, moet je deze kleurvrij spoelen. Spoel met koud water tot het water helder van kleur is. Daarna was je de stof met een beetje wasmiddel in de wasmachine op 40 ° C en laat je de stof drogen.
Probeer de dip-dye batik techniek
Als je met “dip dye” batik techniek werkt, hoef je niet te plooien en te draaien en met elastiek, touw of klemmen te werken. Hier speel je met de verschillende kleurschakeringen die ontstaan door de stof in verschillende kleuren te dopen.
Met deze techniek verf je je stof met verschillende kleuren en creëer je een lichte, moderne uitstraling. Het kleurenspel is een lust voor het oog en het geeft je de mogelijkheid om je unieke stijl uit te drukken – bijvoorbeeld wanneer je boodschappentassen kleurt, die je kunt laten zien tijdens het shoppen.
Bekijk de handleiding voor dit idee hier: “Dip dye batik techniek”.
De intensiteit hangt af van verschillende factoren, die je hieronder kunt leren.
Tip 4:
Er zijn enkele vuistregels die goed zijn om te weten als je kleurt met batikverf. Je kunt vrij gemakkelijk beslissen hoeveel of hoe weinig kleur je de stof wilt geven:
- De temperatuur in het waterbad moet tussen de 30-60 ° C zijn. Een goede vuistregel is dat hoe warmer het water, hoe donkerder en intenser de kleur. En hoe kouder het water, hoe lichter de kleur.
- Laat de stof 5-20 minuten in het verfbad liggen. Ook hier heb je invloed op het resultaat, want hoe langer het item in het verfbad ligt, hoe donkerder de kleur wordt. En hoe korter de tijd, hoe lichter de kleur.
Hieronder laten we de techniek zien in een video:
Bonus: Het onmisbare textielmedium
Ben je klaar om extra geïnspireerd te raken?
Ik hoop het, want nu is het tijd voor je verrassing. Laat me het nieuwe wondermedicijn in textieldecoratie introduceren: Textielmedium!
Met textielmedium, dat je hier kunt vinden, kun je van iedere verf een textielverf maken – van acrylverf en Art Metal verf tot vloeibare aquarelverf. Is dat niet fantastisch?
De mengverhouding is afhankelijk van de gewenste afgewerkte look en welke verf je gebruikt. Met een dekkende acrylverf is de verhouding 1: 1. Als je minder intensiteit in de kleuren wilt of als je vloeibare aquarelverf gebruikt, kun je water toevoegen zoals in bovenstaande video.
Klik hier om textielmedium te kopen.
Verf een zonnehoed met textielmedium en Plus Color Acrylverf
Het is nu mogelijk om gewoon de acrylverf te pakken die je nog in huis hebt als jij en de kinderen op textiel willen schilderen.
Want met textielmedium in de kast heb je ineens totaal nieuwe mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met textieldecoratie.
De mengverhouding is 1:1, voor acrylverf, en het is belangrijk om het goed te roeren. Textielmedium zorgt ervoor dat de kleur – of je er nu schildert met vloeibare aquarelverf of met je favoriete acrylverf – geschikt is voor de wasmachine op 40°C, nadat je het textiel gefixeerd hebt door strijken.
Klik hier voor de handleiding hoe je textielmedium gebruikt: “zonnehoed met aardbeien”.
Het beste voor je batik- en textieldecoratie
Batik is een spannende, creatieve en kleurrijke vorm van textieldecoratie die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren.
Het is misschien nog nooit zo eenvoudig en interessant geweest om uw garderobe en uw huis een uniek tintje te geven. Klik hier voor meer informatie over het personaliseren van textiel met textieldecoratie en batik.
Naast de enorm goede resultaten is het ook leuk om te spelen met het maken van patronen en kleuren en de magie te zien gebeuren in het verfbad.
Nu ben je klaar om mee te doen met de batik-trend, want in deze blogpost heb je:
- de basistechnieken geleerd en goede tips gekregen voor het beste resultaat
- inspiratie kunnen opdoen door de video’s te kijken
- en een verrassing ontvangen: textielmedium
Ontdek de prachtige decoratiemogelijkheden met batik- en textieldecoratie. Neem een welverdiende pauze van je dagelijkse bezigheden en duik in de wonderbaarlijke en kleurrijke wereld van batik.